2014. január 14., kedd

Zöldségekben, gyümölcsökben, gabonában maradó vegyszerek határértékei

Még mindig zsibong a fejem a mai intenzív Ökokörtől… sok a gondolat, meg a tervezett utánaolvasni való, ami felcsigázott és megéri futni még egy kört vele.

Izi az élelmiszerekről beszélt, e téma kapcsán merültek fel a kérdések, leginkább a zöldségekben és gyümölcsökben megengedett vegyszerek (permetszerek) határértékének kérdése érdekelt most.


Van-e bennük, melyikben mennyi, hány féle. Illetve felmerülő kérdés volt, hogy a határértékek egy-egy szerre vonatkoznak, vagy egy növényben előforduló szerek egymásra hatását is  vizsgálják. 


A TVE szerint a jogszabály arra vonatkozik, hogy egy bizonyos szer nem léphet át határértéket (tehát egymással nem nézik őket):
„Sajnos nem dőlhetünk nyugodtan hátra, ha egy termékben a határérték alatt van a növényvédőszerek koncentrációja. A jogszabályok szempontjából ugyanis ez azt jelenti, hogy ha mondjuk hat-hétféle vegyszermaradék van a határérték 99%-ban egy termékben az is hivatalosan tiszta, egészséges terméknek számít, azaz a jog szerint 1+1+1+1+1+1+1=1.”
És ez még csak egyetlen zöldség vagy gyümölcs volt, de ha azt veszem, hogy egy szendvicsben eszem salátát, paradicsomot, hagymát, bazsalikomot (és felvágottat:), akkor az ezekben lévő szerek is hatnak egymásra. Így az előző példához egyetlen harapással még sok +1 társul.
„Aggodalomra adhat okot, hogy egyre több termékben egyszerre többféle hatóanyagot is ki lehet mutatni. Olyan terméket is vizsgáltak, amelyben összesen 29 különféle permetszer volt, bár mind a hatályos határérték alatt. A sok hatóanyag összeadódva akut mérgezést válthat ki a fogyasztóknál. A vegyszermaradékkal szennyezett minták aránya hazánkban az EU átlag felett van.
Zöld szervezetek heves tiltakozása ellenére 2008 szeptemberétől az EU megemelte a tolerálható vegyszermennyiséget az élelmiszerekben. Pedig a Greenpeace és a Global 2000 évi tanulmánya szerint a korábbi határértékek is veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre, különösen, mivel a többféle vegyszer hatása összeadódhat, sőt módosulhat.”
Azonban rengeteg olyan zöldségféle van, amiből még a bio/vegyszermentes termékeket keresők is válogathatnak akár a zöldségesnél is, hiszen a nagy termelők se vegyszereznek feleslegesen, a kemikáliák igen drágák. Ami jól terem vegyszer nélkül is, arra nem pazarolnak. 

„Jellemző továbbá, hogy inkább a gyümölcsök szennyezettek, mint a zöldségek. Míg a 2007-es mintákban a hazai gabonafélék és zöldségek több mint 80%-ában nem volt kimutatható szermaradék, addig a hazai gyümölcsök közel felében találtak növényvédőszereket. Ezzel szemben a külföldről hozott gyümölcsök több mint 65%-ában találtak szermaradékot, míg az import zöldségek körülbelül 46%-a volt szennyezett.”
Cikkek részletesen a témáról, illetve lista, hogy mely zöldségek, gyümölcsök a legjobban és legkevésbé vegyszerezettek:

http://tudatosvasarlo.hu/mibol-biot

És egy elég fontos kezdeményezés, mely segítené a tudatos szülőket a bébiétel választásban. Ugyanis a babáknak is ezekből a zöldségekből-gyümölcsökbőlkészül az ennivaló, csak az ő súlyuk, ellenállóképességük még ugye sokkal kisebb. A bébiételekben jelen levő vegyszermaradékokat szeretné a TVE most vizsgálni, lehet nekik segíteni:http://adjukossze.hu/projekt/projektadatlap/13

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése